top of page
SKOGENS RÖST
Rädda vad som räddas kan
OBS! Något gick fel! Svampbilder och info om svampar hittar du just nu under fliken "HEM" (jobbar på det)
Pseudoclitopilus : Två arter i detta nya släkte
Pseudoclitopilus rhodoleucus - Rosentrattskivling (NT), Pseudoclitopilus salmonifolius ( ej påträffad)
Pseudoclitopilus rhodoleucus - Rosentrattskivling (NT)
EKOLOGI : En förnasvamp som växer på näringsmark mark bland löv eller barr i skog eller skogsbryn. Den bildar ofta häxringar. Utbredning och fynd antyder att den är knuten till mark med högt pH.
KÄNNETECKEN : Rosentrattskivling är en trattskivlingliknande svamp med 5–10 cm bred, som utvuxen plattad eller något nedtryckt hatt. Den är vit men som ung och i fuktig väderlek blekt rosa, åtminstone fläckvis, samt slät och matt. Lamellerna är nedlöpande, täta och smala, som unga laxrosa men småningom gulaktiga. Foten är först något rosatonad, annars vit.)
FÖREKOMST : I Sverige har denna art anträffats ett 40-tal gånger. Fynden är spridda från Skåne till Dalarna med en dragning åt den östra halvan av landet. Den är mycket sällsynt i Danmark, Norge och Finland liksom i Mellaneuropa. Arten är rödlistad i bl.a. Danmark, Norge och Tyskland
HOT : Växtplatser kan förstöras av exploatering, "städning", avverkningar etc. Den pågående markförsurningen är säkerligen en negativ faktor som på sikt kan äventyra artens förekomster i de mest försurningsdrabbade delarna av landet
EKOLOGISK GRUPP : Saprotrof/fag, detrivor
ÖVRIGT : Nedbrytare i förna under gamla lövträd, granar och enbuskar. Påträffas i ädellövskog, ängsgranskog, skogsbryn och hagmark, på näringsrik och/eller kalkhaltig mark. Lätt igenkännlig, sällsynt och totalt sett liten population i landet. En fortlöpande minskning på nationell nivå bedöms pågå, framför allt p.g.a. slutavverkningar i barrskog. Omfattningen är dock svår att bedöma. Antalet reproduktiva individer skattas till 5000 (500-10000). Antalet har skattats genom att multiplicera tre faktorer: 1) Troliga antalet aktuella lokaler i landet (250). 2) Bedömt antal unika mycel/lokal (2). 3) En schablon för hur många fragmenterade enheter varje unikt mycel bedöms ge upphov till (10). Antalet lokalområden i landet skattas till 250 (25-500). Utbredningsområdets storlek (EOO) överskrider gränsvärdet för rödlistning. Förekomstarean (AOO) skattas till 1000 km². En minskning av populationen pågår eller förväntas ske. Minskningen avser kvalitén på artens habitat. Beroende på vilka av de skattade värdena som används varierar bedömningen från Livskraftig (LC) till Sårbar (VU). Baserat på de troligaste värdena hamnar arten i kategorin Nära hotad (NT). Fortgående minskning förekommer i kombination med att antalet reproduktiva individer är lågt vilket gör att arten rödlistas som Nära hotad (NT). (C2a(i)).
Leucopaxillus_rhodoleucus_-_Rosentrattskivling_(NT)._Sweden,_Skåne,_Karlsholm,_Norreväss._2014-10-1_
Leucopaxillus_rhodoleucus_-_Rosentrattskivling_(NT)._Sweden,_Skåne,_Karlsholm,_Norreväss._2014-10-1_
Leucopaxillus_rhodoleucus_-_Rosentrattskivling_(NT)._Sweden,_Skåne,_Karlsholm,_Norreväss._2014-10-1
Leucopaxillus_rhodoleucus_-_Rosentrattskivling_(NT)._Sweden,_Skåne,_Karlsholm,_Norreväss._2014-10-10
Leucopaxillus_rhodoleucus_-_Rosentrattskivling_(NT)._Sweden,_Skåne,_Karlsholm,_Norreväss._2014-10-1_
bottom of page