top of page

Bellis perennis - tusensköna

BIOTOPER : Mänskligt störd/skapad markFriska gräsmarker

Öppna gräsmarker

Berteroa incana - Sandvita
BIOTOPER : Mänskligt störd/skapad markBlottad markTorra gräsmarkerÖppna gräsmarker

Wikipedia : https://sv.wikipedia.org/wiki/Sandvita

Sandvita (Berteroa incana) är en flerårig ört i familjen korsblommiga växter.

Beskrivning : Sandvitan har örtstånd och skidor av grågrön, stundom till och med vitgrå färgton. Denna färg förorsakas av ett tätt överdrag av stjärnhår, ett slags hårighet som inte är ovanlig inom de korsblommiga växterna hos de arter som växer på mycket heta eller starkt blåsiga platser. Genom dessa hårbildningar håller växten under längre tid kvar regn och dagg och fördelar vattendropparna till ett jämnt vattenlager över sin yta. Dessutom bidrar en dylik ytbeklädnad sannolikt att dämpa växtens vattenavdunstning under torr väderlek (jämför till exempel hedblomstret) och är slutligen genom sin ljusa färg ett skydd mot stark solbelysning.

Släktet sandvitor har djupt tvåkluvna kronblad och igenkänns dessutom på den smalt elliptiska, inte hinnkantade skidan och dennas tydligt förlängda spröt. Sandvita är mångårig med kvarlevande pålrot (jämför med ryssgubbar). Den ses i blomning långt in på senhösten.

Sandvitan har en tillplattad fröskida, men i den riktningen, att bredsidorna är parallella med mellanväggen. Skidans två valvler är plattade och upptar hela bredsidorna (ej dubbelvikna som hos till exempel släktena skärvfrön och lomme), och mellanväggen är av samma bredd som de. Här saknas därför den mittlinje på vardera plattsidan, den sitter nämligen hos sandvitesläktet längs skidans smala kanter.

Utbredning och förekomst : Dess förekomst är tämligen begränsad; i vissa delar av Skåne är den allmän på grus och sand, vid vägar, på åkrar och så vidare. Sedan Linnés tid har den spritt sig ända upp till södra Norrland, men är vanlig bara vid några större städer (till exempel Stockholm och Uppsala), huvudsakligen på grusiga platser (barlast, järnvägsbankar), men även på trädor och gräsbackar, eller till och med på frodigare gräsmark, där den får renare gröna blad. Den finns även på spridda ställen i södra och mellersta Norge, där den är iakttagen sedan 1826, samt i södra och mellersta Finland


NatureGate : https://luontoportti.com/sv/t/1439/sandvita

Sandvitan är nykomling, som har spritt sig i Finland i de ryska truppernas fotspår. Från kaserner och bangårdar har den sedan spritt sig till torra växtplatser i omgivningen t.ex. torrängar. Sandvitan är ursprungligen en kontinental stäppväxt från södra Ryssland.

Sandvitan blommar ganska sent och fröna sprids ofta först på vintern. Dess vetenskapliga artnamn incana betyder grå. Namnet beskriver sandvitans allmänna färg som beror på stjärnlika hår som täcker växten. Sandvitan har även använts som prydnadsväxt.

Växtform : 2- eller sällan flerårig ört.

Höjd : 20–50 cm. Stjälk upprätt, förvedad vid basen, förgrenad, hårig.

Blomma : Radiärsymmetrisk. Vit krona bestående av fyra 5–6 mm långa, i spetsen kluvna blad. Foder 4-taligt med ca. 3 mm långa håriga hinnkantade blad med rund spets och uppblåst bas. 6 ståndare. Pistill sambladig, 2-talig. Blomställningen en klase.

Bladen : Strödda. Lägre blad långskaftade, övre blad vanligen oskaftade. Bladskiva smalt elliptisk, nästan helbräddad och stjärnhårig både ovan och under.

Frukten : Skida som delas i två rum av hinnartad skiljevägg. 6–8 mm lång, avlång trind, stjärnhårig. Skidans näbb ca. 2 mm lång. Fruktskaft ca. 5 mm, snett uppåtriktat och hårigt. Frön bruna, runda, platta och smalt vingade.

Växtplats : Vägkanter, banvallar, bangårdar, ruderatmarker, gamla kaserner, avstjälpningsplatser, hamnar.

Blomningstid : Juli–september(–oktober)

Beta vulgaris - Beta

BIOTOPER : Blottad mark, Havsstrand, Mänskligt störd/skapad mark, Öppna strandbiotoper.

Wikipedia : https://sv.wikipedia.org/wiki/Beta_(v%C3%A4xt)

Beta (Beta vulgaris) är en art i familjen amarantväxter. Den växer vilt vid kusterna i Europa, från södra Sverige till Medelhavet.

Det är en köttig ört med en stor förtjockning i området mellan rot och skott (hypokotyl). Blomman är grön.

https://wiki.plantae.se/index.php/Beta_vulgaris

Beta är en ett- till tvåårig ört i betsläktet i familjen amarantväxter.

Roten är en kraftig pålrot som varierar i färg från vit till lila. Roten är nästan alltid bredare än stjälken. Stjälken är vanligen upprätt och grenad eller ogrenad. Bladen är elliptiska till lansettformade med något krusiga kanter. Hos en del odlade varianter är bladen mycket större.

Mellan 1 och 8 små blommor sitter i runda samlingar. Blomfärgen är grönaktig.

Det ursprungliga utbredningsområdet är i Europanorra AfrikaMakaronesienKaukasusvästra Asien, på Arabiska halvön och på den indiska subkontinenten. Beta har även naturaliserats i många andra områden i världen. De betor som odlas som grönsaker och foderväxter är vanligen olika grupper, exempelvis rödbeta (B. vulgaris Rödbeta-Gruppen), sockerbeta (B. vulgaris Sockerbeta-Gruppen) och mangold (B. vulgaris Mangold-Gruppen).

Bistorta officinalis - Stor ormrot

BIOTOPER : Mänskligt störd/skapad markFuktiga-blöta gräsmarker, Öppna gräsmarker

Wikipedia : https://sv.wikipedia.org/wiki/Stor_ormrot

Stor ormrot (Bistorta officinalis) är en växtart i familjen slideväxter och förekommer i stora delar av Eurasien. Arten är sällsynt förekommande i Syd- och Mellansverige. Den växer på fuktig och näringsrik jord i parker och gamla trädgårdar. Stor ormrot odlas som prydnadsväxt.

Flerårig, beståndsbildande ört med kraftig, vriden jordstam, 30-100 cm. Stjälkarna är upprätta. De flesta bladen är basala, bladskivorna blir 10-30 cm, äggrunda till avlånga, tvärt avhuggna vid basen, rundade i spetsen, bleka eller blågröna på undersidan. Bladskaften är 1,5 gånger så lång som bladskivan och vingad upptill. De övre stjälkbladen är triangulära. Bladslidorna blir upp till 6 cm, trubbiga och bruna. Blommorna sitter i en axlik klase och saknar nästan skaft. Blomställningen är cylindrisk, tät, 2-8 x 1-1,5 cm och saknar groddknoppar nertill. Hyllebladen är vita eller rosa, 4-5 mm långa. Frukten är en nöt, ca 5 mm lång, blekt brun och glänsande.

Stor ormrot liknar ingen annan svensk växt. Ormrot (B. vivipara) är småväxt, har smalt blomax med vita blommor upptill och groddknoppar nedtill, samt smala lansettlika blad med inrullad kant och blek undersida.

Kaukasisk ormrot (B. carnea) liknar stor ormrot, men är vanligen lägre med koniska eller nästan runda blomställningar.

NatureGate : https://luontoportti.com/sv/t/1296/stor-ormrot

Den perenna stora ormroten används ofta som prydnadsväxt. I Loimaa anser man att den eventuellt är en arkeofyt och därför är arten fridlyst där. Också i Ruissalo nära Åbo finns en gammal förekomst. Hur arten anlänt till Finland kan man endast gissa sig till. I övriga delar av Finland är arten förvildad och etablerad eller en odlingsrest. Pollen av stor ormrot har dock hittats i senistida leravlagringar.

Ormrotens latinska namn Bistorta betyder två gånger vriden och antyder rotens kurvighet. I de skandinaviska språken har den därför fått det folkliga namnet ormrot.

Vetenskapliga synonymer : Persicaria bistorta, Persicaria officinalis, Polygonum bistorta

Höjd : 20–80 cm. Stjälk upprätt, ogrenad, kal.

Blomma : Radiärsymmetrisk, ca. 4–5 mm lång. Hylle bestående av 5 vid basen sammanväxta rosa flikar. 8 ståndare. Pistill uppbyggd av 3 sammanväxta blad. 3 fria stift. Blomställningen axlik.

Bladen : Lägre rosettblads bladskaft långa och vingade. Bladskiva 5–20 cm, äggrund med rund eller hjärtlik bas och trubbig spets. Övre blad strödda, oskaftade och stjälkomfattande. Bladskiva smalt trekantig och spetsig. Blad vanligen kala. Stipler förenade till en stjälkomfattande slida.

Frukten : Svart, tillplattad, 4–5 mm lång glänsande, 3-kantig nöt.

Växtplats : Parker, gårdar, fuktiga ängar och lundkärr.

Blomningstid : Juni–juli.

Blitum bonus-henricus - Lungrot (VU)
EKOLOGI : Lungrot växer på näringsrik kulturmark som t.ex. olika gårdsmiljöer, väg- och åkerrenar men då och då även i betesmarker. Lungrot är en gammal medicinal-, foder- och köksväxt som odlats åtminstone sedan tidig medeltid. Den är sedan lång tid tillbaka förvildad och naturaliserad i vårt land.
KÄNNETECKEN : Lungrot är en kraftig, flerårig målla som kan bli uppemot 1 meter hög. De omkring 10 cm långa bladen är brett triangulära med pillik bas och helbräddad bladkant (ibland med några få grova tänder). Lungrot har små grönaktiga blommor som sitter i täta axlika klasar i toppen av stjälken. Arten blommar i juni-augusti. Med sina breda pillika blad och då den är den enda fleråriga arten av släktet i Sverige, är den lätt att skilja från andra mållor ur släktet Chenopodium.
FÖREKOMST : Lungrot förekommer i de södra och mellersta delarna av landet och på spridda lokaler utmed kusten i de södra delarna av Norrland. Den är vanligast i Skåne, Blekinge och på Öland och Gotland. Även om lungrot fortfarande finns på åtskilliga lokaler i Sverige har den minskat kraftigt i flera landskap. Minskningstakten har beräknats uppgå till omkring 15 % under de senaste 10 åren och denna minskningstakt förmodas fortsätta även i framtiden. Arten är ganska vanlig i Danmark men ovanlig i Finland och Norge. Lungrot har en sammanhängande utbredning över en stor del av Västeuropa österut till Svartahavsområdet och de västra delarna av Ryssland. Den förekommer även som införd i Nordamerika.
HOT : Lungrot hotas av modern gödselhantering, kemisk ogräsbekämpning och uppsnyggning och städning av gårdsmiljöer. För vägkantsförekomster kan tidig vägkantsslåtter utgöra ett konkret hot.

Bryonia dioica - Röd hundrova
Wikipedia : https://sv.wikipedia.org/wiki/R%C3%B6d_hundrova
Röd hundrova (Bryonia dioica) är en art i familjen gurkväxter. Det är en örtartad flerårig klätterväxt med spiralformade klängen. Blommorna är gulvita och sitter i klasar i bladvecken. Frukten är ett rött bär som är giftigt.
Giftinformationscentralen : https://giftinformation.se/vaxtregister/hundrova/?listPageId=2416

Röd hundrova, Bryonia dioica.Växten innehåller irriterande ämnen.

Symtom : Magbesvär (t.ex. ont i magen, illamående, kräkningar och diarré). Vid förtäring av stor mängd eventuellt även andra symtom som t.ex. hjärtklappning och muskelpåverkan.

bottom of page